x

Hoe voorkom ik dat mijn kind straks -8,00 heeft?

Bijziendheid ook wel Myopie genoemd komt steeds vaker voor bij jonge kinderen. Het niet scherp in de verte kunnen kijken is een probleem die wij ook steeds meer op jonge leeftijd bij kinderen zien. Regelmatig zien wij jonge kinderen in de winkel met een -4.00 sterkte of hoger in de winkel. 

Over de oorzaak van bijziendheid op jonge leeftijd is nog niet veel bekend. Wel zijn er een aantal belangrijke factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van bijziendheid. Zoals:

  • Erfelijkheid: Als beide ouders sterk bijziend zijn is de kans groot dat het kind ook bijziend wordt. 
  • Etniciteit: onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid vaker voor
  • Leefpatroon: Kinderen die weinig buiten spelen maar veel tijd doorbrengen op smartphone, iPad of computer. Dus vooral de ogen gebruiken voor dichtbij kijken hebben een verhoogde kans op bijziendheid.

Wat kan je als ouder doen om bijziendheid bij je kind af te remmen?

Verminder smartphone of iPad gebruik

Al langer gingen er geruchten rond dat het gebruik van een iPad of smartphone leidt tot een slechter zicht. Nu is er ook wetenschappelijk onderzocht dat kinderen die veel op iPad, smartphone of computer spelen een verhoogde kans hebben op bijziendheid. Dit komt omdat de ogen vooral gebruikt worden om dichtbij te kijken. Kinderen minimaal 2 uur per dag buiten laten spelen heeft een positief effect op het voorkomen van bijziendheid op jonge leeftijd. Naast dat de ogen ‘ getraind’ worden op veraf en dichtbij kijken heeft ook het licht in de buitenlucht een positief effect. 

Oogdruppels

Bepaalde oogdruppels zoals, Atropine oogdruppels heeft op korte termijn goede effecten om de toename van bijziendheid bij kinderen af te remmen. Atropine oogdruppels zijn oogdruppels waarbij de pupil iets vergroot wordt en het instelmechanisme (om dichtbij en veraf te zien) tijdelijk wordt ‘verlamd’ waardoor het oog wat meer ontspant. Door ongeveer 1x per week te druppelen met een kleine dosering kan bijziendheid bij kinderen al voor een gedeelte afremmen.

Gebruik van nachtlenzen

Een aantal grote internationale studies hebben uitgewezen dat het gebruik van nachtlenzen bij kinderen een zeer goed effect heeft om bijziendheid af te remmen. Nachtlenzen worden, zoals de naam al zegt, ’s nachts gedragen. Doordat de nachtlenzen op maat worden gemaakt, wordt het hoornvlies (voorkant van het oog) als het ware in de juiste vorm gezet. Dit gebeurt op een gecontroleerde subtiele manier. Het effect van nachtlenzen wordt ook wel eens vergeleken met het dragen van een beugel voor de tanden. Als de lens ‘s ochtends wordt uitgedaan heeft de drager de hele dag scherp zicht. Naast dat de nachtlens bij kinderen een remmend effect heeft op bijziendheid zijn er ook nog andere  voordelen:

  • Als ouder kan je er eenvoudig op toezien dat de lenzen voor het slapen worden ingedaan en ‘ s ochtends weer worden uitgedaan
  • Doordat de lenzen ’s nachts worden gedragen kunnen kinderen overdag gewoon zorgeloos spelen en sporten
  • Het is een veilige methode waarvan het effect tijdelijk en 100% omkeerbaar is. Als de lenzen enkele dagen niet worden gedragen nemen de ogen weer de oorspronkelijke vorm aan. 

Bij Optiek van de Vecht werken gediplomeerde contactlens specialisten die zowel kind als ouder kunnen adviseren op het gebruik van nachtlenzen. Kom langs in onze winkel voor meer informatie.

9.1

Toppers

Super geholpen goeie service
- Van Remmerden - januari 17, 2022

Goede inleving in de wensen van de klant

Ik vind het belangrijk dat mijn ervaringen goed ontvangen worden. Voor de oogmeting ben je [...]
- Houten - januari 12, 2022

Vriendelijk en deskundig.

Wij zijn al heeeel lang klant bij v d Vecht en nog altijd tevreden
- schalkwijk - januari 12, 2022
760 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.1/10

Maak een afspraak om te kijken wat we voor u kunnen betekenen!